Usein kysyttyä

Kilpatanssissa on omat terminsä ja kummallisuutensa, jotka voi aluksi tuntua hankalilta ymmärtää. Tälle sivulle on kerätty lyhyt info kilpatanssille ominaisista usein kysytyistä asioita.

Tuoreen tanssijan USEIN kysymät kysymykset

Kuvassa Lapsi 1 ja Lapsi 2 luokan pareja kilpailupaikalla.

Kuvassa Juniori 1 ja Juniori 2 luokan pareja joukkuekilpailussa.

Kuvassa Yleisen- ja Sennuluokkien pareja joukkuekilpailusssa.

Päivitetty 10.11.2021.

Mitä on kilpatanssi?

Kilpatanssilla tarkoitetaan vakio- ja latinalaistanssien harjoittelua ja kilpailuihin osallistumista. Kilpatanssi ei ole yksilölaji vaan se on paritanssia, olet parisi kanssa joukkue.

Vakiotansseihin kuuluvat hidas valssi, tango, wieninvalssi, foxtrot ja quickstep. Latinalaistansseihin kuuluu samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble ja jive. 10-tanssissa tanssitaan kaikki viisi vakiotanssia ja viisi latinalaistanssia.

Mukaan pääsee helposti, alkeiskurssille voi tulla tutustumaan lajiin ilman pitkäaikaista sitoutumusta. Aloittaa voi ilman omaa paria ja kilpatanssivarusteita. Parin valinta ja puvut astuvat kuvioon, kun tanssija alkaa kilpailla. Kilpailuissa kisataan aina oman ikäisiä ja -taitoisia vastaan, joten halukkaat parit pääsevät kilpailemaan melko varhain. Kilpatanssia harrastavat on yhtä perhettä, olet siten kotimaassa tai ulkomailla.

Menestykseen tähtäävä tanssijanalku tarvitsee kehittyäkseen lahjakkuuden lisäksi lujaa sitoutumista monipuoliseen harjoitteluun ja hyvät tukijoukot, eikä parin eri osapuolien välisen  ”yhteisen sävelen” merkitystä voi parilajissa väheksyä.

Kilpatanssi ei ole vain kevyttä sipsuttelua upeissa puvuissa, vaan todella fyysistä urheilua. Sulavasti liikkuvat edistyneet kilpatanssijat ovat huippu-urheilijoita, joiden tekninen osaaminen ja kehonhallinta on vuosien valmennustyön ja tuhansien treenituntien tulosta.

Tanssi on teknisesti vaativaa ja siinä riittää oppimista koko iäksi. Vaikka teknisen vaativuuden taso on korkea, keholta ei vaadita ääriasentoja. Tanssi kehittää monipuolisesti. Laji antaa hyvät lähtökohdat myös muissa lajeissa pärjäämiseen.

Nimestään huolimatta kilpailuihin ei ole pakko osallistua, jos ei halua. Kilpatanssia voi harrastaa vähemmällä kilpailuhenkisyydellä ja voi keskittyä nauttimaan tanssista omaksi ilokseen. Kilpailujen määrä ja vaatimukset tanssille riippuvat parin yhteisistä kiinnostuksenkohteista ja tavoitteista.

Miten kilpatanssi aloitetaan?

Kilpatanssiharrastamisen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, sillä kilpailuissakin kilpaillaan oman ikäluokan ja saman taitotason omaavia kilpakumppaneita vastaan. Omien taitojen karttuessa haasteet kasvavat, laji tarjoaa loputtomasti haasteita. Tanssin voi aloittaa nuorena tai aikuisenakin, ja silti on mahdollista kehittyä taitavaksi ja menestyä.

Kilpatanssia aloittaessa tanssijalla ei tarvitse olla omaa paria tai kilpatanssivarusteita. Mukaan tarvitaan aluksi vain tanssitossut (tai kilpatanssikengät) ja mieluisa treeniasu. Alkeisryhmässä ei tanssita vielä oman parin kanssa. Parit muodostetaan yleensä vasta siinä vaiheessa, kun tanssijat mielivät kisaparketeille.

Danceline tarjoaa korkeatasoista ammattivalmentajien ohjaamaa valmennusta eritasoisille ja eri-ikäisille harrastajille. Kilpatanssin alkeisryhmään voi  Dancelinessa tulla lapset 6 -vuotiaasta alkaen. Sitä ennen tanssia voi harrastaa ja kilpatanssiinkin voi tutustua yhteistyökumppanimme DanceActionsin lastentanssiryhmissä ympäri Pirkanmaata. Järjestämme myös aikuisille ja yli 16 -vuotiaille nuorille alkeisryhmiä.

Tanssi kehittää monipuolisesti. Laji antaa hyvät lähtökohdat myös muissa lajeissa pärjäämiseen. Vaikka teknisen vaativuuden taso on tanssissa edistyessä korkea, keholta ei vaadita ääriasentoja.

Kilpatanssin ikäsarjat

Tanssikilpailuissa parit kilpailevat kukin omassa ikäsarjassaan ja omassa taitoluokassaan. Lapsi-, juniori- ja nuorisoikäsarjat määräytyvät parin vanhemman osapuolen mukaan ja pari kilpailee koko vuoden siinä ikäsarjassa, jonka ikäsarjaehdon parin vanhempi osapuoli täyttää kalenterivuoden aikana. Seniori-ikäsarjoissa tulee parin molempien osapuolien täyttää ikäsarjaehto kalenterivuoden aikana.

 

Ikäsarjat ja kilpailuluokat

IKÄ Ikäsarjan nimi
alle 10-vuotias Lapsi 1
10-11-vuotias Lapsi 2
12-13-vuotias Juniori 1
14-15-vuotias Juniori 2
16-18-vuotias Nuoriso
toinen vähintään 19 ja toinen vähintään 16 vuotta Yleinen / Champion
nuorempi vähintään 30v ja vanhempi vähintään 35v Seniori 1
nuorempi vähintään 40v ja vanhempi vähintään 45v Seniori 2
nuorempi vähintään 50v ja vanhempi vähintään 55v Seniori 3
nuorempi vähintään 60v ja vanhempi vähintään 65v Seniori 4

Nousupisteiden kertyminen

Pari aloittaa kilpatanssiuransa E-luokasta ja kerää kilpaillessaan luokkanousupisteitä. Taitoluokasta toiseen kilpatanssissa voi edetä menestymällä kilpailuissa ja keräämällä niistä riittävä määrä pisteitä. Kun on kerännyt riittävän määrän pisteitä nousee seuraavaan taitoluokkaan.

 

Luokkanousu:  Pari nousee seuraavaan taitoluokkaan 

F => E edustusseuran ilmoituksella

E => D saavutettuaan 40 nousupistettä

D => C saavutettuaan 40 nousupistettä

C => B saavutettuaan 40 nousupistettä

B => A saavutettuaan 50 nousupistettä

 Huom! Pisterajoihin liittyvät säännöt muuttuvat aika ajoin, kannattaa kysyä valmentajalta tai tarkistaa Tanssiurheiluliitosta viimeisin tilanne.

 

Käydystä loppukilpailuista saa sijoittumisen mukaan nousupisteitä seuraavasti:

  • voittaja 1 piste enemmän kuin finaalissa on pareja,
  • toinen 1 piste vähemmän kuin finaalissa on pareja,
  • kolmas 2 pistettä vähemmän kuin finaalissa on pareja,
  • neljäs 3 pistettä vähemmän kuin finaalissa on pareja,
  • viides 4 pistettä vähemmän kuin finaalissa on pareja ja
  • kuudes 5 pistettä vähemmän kuin finaalissa on pareja

Kuitenkin jos finaalissa on seitsemän paria, niin seitsemäs pari saa yhden pisteen ja muiden finalistien pisteet lasketaan kuin finaalissa olisi ollut kuusi paria. Lisäksi parit saavat yhden pisteen jokaisesta tanssitusta karsintakierroksesta.

Yleisellä-, seniori- ja nuorisosarjoilla ylin kilpailuluokka on A, juniorisarjoilla B, lapsi 2-sarjalla C ja lapsi 1 -sarjassa D. Pari ei voi nousta ylintä luokkaa korkeammalle, vaikka keräisi enemmän pisteitä kuin vaadittu määrä.

Kilpatanssin taitoluokat ja tanssit

Taitoluokat jakaantuvat A-, B-, C-, D- ja E-luokkiin, joista E on ensimmäinen kilpailuluokka. Lisäksi on olemassa F-luokka, joka on ns. opetusluokka. Siinä järjestetään harjoituskilpailuja muksumix ja tanssitähti -luokkien nimillä.

Aloittavat tanssijat opettelevat perusteet ensin neljään tanssiin. Ensimmäisessä kilpailuluokassa E tanssitaan kuusi tanssia: vakioista hidas valssi, tango ja quickstep, sekä lattareista samba, cha-cha ja jive.

D-luokassa mukaan tulevat foxtrot sekä rumba. Kun taidot karttuvat ja tanssija saavuttaa C-luokan tanssittavana ovat kaikki 10 tanssia. Silloin tanssijat saavat myös tanssia kaikkien 10 tanssin sijaan halutessaan pelkästään vain lattareita tai vain vakioita.

 

Ikäsarjan nimi Taitoluokat
Lapsi 1 F,E,D
Lapsi 2 F,E,D,C
Juniori 1 F,E,D,C,B
Juniori 2 F,E,D,C,B
Nuoriso F,E,D,C,B,A
Yleinen F,E,D,C,B,A
Seniori 1 F,E,D,C,B,A
Seniori 2 F,E,D,C,B,A
Seniori 3 F,E,D,C,B,A
Seniori 4 F,E,D,C,B,A

Kilpatanssiharrastuksen kustannukset

Kilpatanssi ei ole kohtuuttoman kallis harrastus, varsinkaan alussa kun treenimäärät jäävät viikkotasolla vielä pieniksi, kilpailuissa käydään harvemmin ja kilpailupuvutkin ovat sääntöjen mukaan vaatimattomampia. Myöhemmässä vaiheessa tilanne voi muuttua, mikäli pari niin haluaa, ja vain taivas on rajana harjoittelussa, ulkomaanmatkoissa ja puvustuksessa.

Kilpatanssin kulut koostuvat (tarkista ajankohtaiset tiedot Hinnat-sivulta):

  • Valmennus- ja ryhmämaksut, joista suurin osa kuuluu kausimaksuun (190-290 euroa riippuen ryhmien määrästä viikossa)
  • Osa ryhmistä on erillismaksullisia, näihin voi osallistua halutessaan / parin tavoitteiden mukaan (yksityistunnit, vierailijavalmentajat, venyttely ja fysiikkavalmennus)
  • Seuran jäsenmaksu (25 euroa vuosi)
  • Lisenssiä suositellaan myös muille kuin kilpailijoille, koska sen vakuutus kattaa myös harjoittelun (22 euroa vuosi / 2021)

Lisäksi kilpailevilla pareilla kilpailukustannukset, jotka koostuvat:

  • Lisenssi on pakollinen (22 euroa vuosi / 2021)
  • Kilpailujen osallistumismaksut (osallistumismaksu on parilta noin 30-60 euroa riippuen kilpailutyypistä: seurakilpailuissa on pienemmät osallistumismaksut kuin SM-kilpailuissa)
  • Kilpailumatkakulut (sen mukaan kuinka usein, kuinka pitkällä haluaa käydä kilpailuissa ja mitä liikennevälineitä suosii esim. junaliput, polttoaine, hotellikulut)
  • Kilpailuvarusteet (puvut, kengät, meikit, kampaukset)

Tanssiseura DanceLine Ry

Viinikankatu 45, 33800 Tampere

Tietosuojaseloste (pdf)

Seuraa meitä somessa