infoa kilpailijoille

Kilpatanssin kilpaparketeille mielivä aloitteleva tanssija huoltojoukkoineen saattaa hypätä täysin uudenlaiseen maailmaan. Lue alla, mitä kilpaillessa on hyvä ottaa huomioon.

mitä tanssikilpailuissa tapahtuu?

Päivitetty 9.2.2021. Huom! Koronatilanteesta johtuen kilpailuissa on eritysjärjestelyjä, joihin kannattaa tutustua kilpailukutsusta.

Kuinka usein kilpaillaan?

Kilpaileva pari asettaa haluamansa tavoitteet. Kilpailla voi harvakseltaan tai tavoitteellisen aktiivisesti, ja sen mukaan valita ne kilpailut joihin osallistua. Kilpailuja voi selata Tanssiurheiluliiton sivujen kilpailukalenterista. Kilpailukuvauksessa on mainittu minkä ikäisille ja tasoisille pareille kilpailussa on luokkia. Kaikissa kilpailuissa ei ole kaikille tanssijoille luokkia.

Eri kilpailutyypit ja luokat

  • Seurakilpailut: (F) E – D -luokat
  • Valtakunnalliset kilpailut: C – A -luokat
  • GP -kilpailut: Avoimet kilpailuluokat
  • SM -kilpailut: Avoimet kilpailuluokat

Kilpailuja järjestetään pitkin vuotta ympäri Suomen. Kilpailukalenterissa on mahdollisuuksien mukaan kaikille ikäsarjoille ja taitotasoille kilpailumahdollisuuksia tasaisesti kevät- ja syyskauden aikana eri puolilla Suomea.

 

Parin ilmoittaminen kilpailijarekisteriin

Seuran sihteeri ilmoittaa tanssijat Tanssiurheilullitolle jäsenlomakkeen tietojen perusteella. Tanssiurheiluliitto muodostaa parista kilpailuyksikön seuran pyynnöstä. Tanssiurheiluliitto rekisteröi parin kilpailijarekisteriin (DanceCore) ja antaa parille ID-numeron. Kilpailunjohtajalla on oikeus evätä parin kilpailuoikeus, ellei paria löydy DanceCoresta.  Omien tietojen paikkansapitävyys kannattaa varmistaa varsinkin, jos tietää niihin tulleen muutoksia.

Tanssipari voi itse käydä tarkastamassa omia tietoja (ja huoltajat lasten tietoja) DanceCore järjestelmästä https://dancecore.dancesport.fi/login

Ohjeet DanceCore käyttöön: https://www.dancesport.fi/toiminta/kilpailutoiminta/dancecore-ohjeet/

Lisenssi

Kilpailulisenssi ostetaan vuosittain (tammikuussa) SuomiSport.fi palvelusta. Ilman lisenssiä ei voi kilpailla. Hanki lisenssi ennen ensimmäisiä kilpailua vuosittain. Lisenssin hinta (vuonna 2021) on 25 euroa. Ota selvää eri lisenssivaihtoehdoista ja vakuutuksista SuomiSportista ja Tanssiurheiluliiton sivuilta.

Seura suosittelee lisenssiä kaikille harrastajille. Lisenssin vakuutus kattaa kilpailun ja harjoittelun.

Kilpailuun ilmoittautuminen

Missä?

Kilpailuihin ilmoittaudutaan DanceCore palvelussa, osoitteessa https://dancecore.dancesport.fi/

Kilpailukalenterista voi katsoa tulevia kilpailuja ja suunnitella niihin osallistumista. Kilpailukutsuja julkaistaan pitkin kautta, lähempänä kilpailuajankohtaa. Siitä löytyvät kilpailun tiedot löytyvät. Kutsussa näkyy mihin mennessä kilpailuun pitää ilmoittautua. Siinä on usein suora linkki ilmoittaumiseen.

Kuka ilmoittaa ja maksaa?

Pari itse ilmoittautuu kilpailuun. Kaikki parit maksavat kilpailumaksunsa itse. Huomio, että osallistuminen maksetaan DanceCoressa ilmoittautumisen yhteydessä parikohtaisesti.

Ikäkausimestaruus- ja Suomen mestaruuskilpailuissa on joskus joukkuekilpailuja. Niihin ilmoittautuminen ja maksut hoidetaan seuran puolesta.

Milloin?

Huomioi, että ilmoittautumisaika päättyy jo pari viikkoa ennen kilpailupäivää. Muista siis tarkistaa ilmoittautumisajat kilpailukutsusta.

Mikäli on käynyt niin, että olet unohtanut ilmoittautua ajoissa, voit ottaa yhteyttä suoraan järjestävään seuraan ja tiedustella jälki-ilmoittautumisesta kilpailukutsussa annetuista yhteystiedoista.

Joskus ilmoittautuminen on syystä tai toisesta rikki ja usein tällaisissa tapauksissa kilpailuun voi ilmoittautua kilpailukutsusta löytyvään sähköpostiin tai muuhun annettuun yhteystietoon.

Osallistumisen peruuttaminen

Mikäli olet ilmoittautunut kilpailuun, ja joudut perumaan osallistumisen, ilmoita asiasta saman tien kilpailut järjestävälle seuralle. Yhteystiedot ja viimeinen peruutuspäivä löytyvät kilpailukutsusta. Viimeisen peruutuspäivän jälkeen vain sairastuminen on hyväksyttävä syy peruutukseen. Tässä tapauksessa pitää toimittaa lääkärintodistus. Muussa tapauksessa seuraa sanktiomaksu. Kilpailukutsussa on kerrottu mahdollisesta osallistumismaksun palauttamisesta.

Saapuminen kilpailuihin

Matkasuunnitelmat kannattaa tehdä niin, että kilpailupaikalle ehtii viimeistään tunti ennen omaa ensimmäistä tanssia. Kilpailujen aikataulu julkaistaan Kilpailukutsussa noin viikko ennen kisoja.

Joillekin kisapaikoille on pitkän matkan päästä kadun varressa opasteita mutta kannattaa ottaa silti etukäteen selvää, minne on menossa ja käyttää vaikka navigaattoria. Kilpailut on usein kouluilla tai monitoimihalleilla.

Joskus kilpailukutsussa on tarkempia ohjeita pysäköinnistä tai julkisesta liikenteestä, mitkä kannattaa huomioida. Kilpailukutsusta voi löytyä myös hotellitarjouksia, mikäli järjestävä seura on neuvotellut paikallisesti edullisempaa majoitusta kilpailuihin osallistujille. Usein isoissa kisoissa ja pienillä paikkakunnilla hotellihuoneet varataan täyteen pitkän aikaa ennen kilpailuajankohtaa.

Ilmoittautuminen

Kilpailijat ilmoittauttuvat heti ovella kisajärjestäjille kertomalla oman nimen ja luokan. Ilmoittautuminen on usein hyvin näkyvässä paikassa pääoven läheisyydessä. Osallistumismaksu on yleensä maksettu jo etukäteen. Jos maksu on maksettu syystä tai toisesta juuri ennen kisapaikalle tuloa, kannattaa varautua esittämään pankkikuitti maksun suorittamisesta. Usein poika/mies saa ilmoittautumisesta numerolapun (joskus numeron saa kenkätarkastuksesta).

Ilmoittautumisessa kannattaa kysyä pukuhuoneiden paikoista, ellei niihin näytä olevan selkeitä opaskylttejä (usein on).

Pääsymaksu

Huoltajat ja kannustajat ostavat pääsylipun kisoihin. Pääsylippupöytä ja jono on usein erillinen tanssijailmoittautumisesta. Joskus pääsylipun lisäksi voi ostaa käsiohjelman, josta näkee mm. aikataulun ja osallistujat.

Pukuhuoneet

Kisapaikoilla on erikseen pukuhuoneita naisille ja miehille. Lisäksi usein on tarjolla myös unisex -pukuhuoneita, joita voivat käyttää kaikki.

Kisapaikalla

On omista tavoista ja mieltymyksistä kiinni, missä järjestyksessä kisapaikalla asioita tekee.

Ennen suoritusta

Lämmittely 

Ennen omaa kisasuoritusta kannattaa lämmitellä huolellisesti ja valmistautua suoritukseen. Kilpailuissa on taukoja, joiden aikana pääsee tutustumaan kisaparkettiin ja lattian kokoon. Joillakin kisapaikoilla on lisäksi lämmittelyyn tarkoitettuja erillisiä saleja, ja joillakin kisapaikoilla lämmittelytilat ovat pienemmät esim. kisalattian vieressä.

Vaatteiden vaihtaminen

Kisavaatteet vaihdetaan hyvissä ajoin ennen omaa suoritusta. Jotkut tanssijat laittavat hiukset ja meikit jo ennen kisapaikalle saapumista, toiset vasta kisapaikalla. Tanssijoilla voi olla mukana huoltajia auttamassa vaatteiden ja meikkien kanssa, tai vaikka lihashuollon kanssa.

Kenkätarkastus

Aika pian kilpailupaikalle saapumisen jälkeen kannattaa käydä tarkastuttamassa (kaikki kilpailukengät) kengät kenkätarkastuksessa. Siellä katsotaan, että kengät on ehjät, eivätkä aiheuta vauriota parketille tai vaaratilannetta kilpailijalle.

Ennen tai jälkeen

Syöminen

Kilpailuihin voi ja kannattaa ottaa omia eväitä. Joskus kilpailupäivistä tulee pitkiä ja ruokahuoltoon kannattaa panostaa. Lisäksi kisapaikalla on usein kahvio, joista voi ostaa kahvia ja välipalaa. Isoissa kisoissa saattaa olla myös lounasta tarjolla. Kahvioissa on paikasta riippuen käteis- ja/tai korttimaksumahdollisuudet. Kahvioiden tuotto menee yleensä järjestävälle seuralle ja kahvioiden palveluiden käyttäminen onkin tällöin suositeltavaa.

Tanssitarvikemyynti

Useilla kisapaikoilla on tanssitarvikemyyntiä, kilpailijoille voi hankkia uusia kenkiä, vaatteita ja muita tarvikkeita. Useilla paikkakunnilla ei ole kilpatanssin erikoisliikkeitä ja kilpailuissa tarvikkeisiin tutustuminen ja hankkiminen kätevästi. Muut kilpailijat myyvät myös käytettyjä pukuja ja kenkiä jossain kohtaa kisapaikkaa.

Arpajaiset

Joissain kisoissa on arpajaisia, joiden tuotto menee järjestävälle seuralle.

Tauot

Varaudu odottelutaukoihin kilpailupaikalla. Aina omat kisasuoritukset eivät osu aikataulussa lähelle toisiaan ja niiden välissä pitää odotella pieni tai pidempi hetki.

Ensiapu

Kaikilla kisapaikoilla on ensiapupiste, josta saa nopeaa apua vahingon tai tapaturman sattuessa.

Kilpailusuoritus ja palkintojenjako

Kilpailijat odottavat kisalattialle pääsyä jonossa, johon he asettuvat numerojärjestykseen edellisen sarjan aikana. Kuuluttaja kutsuu kilpailijat lattialle pari kerrallaan tai kaikki kerrallaan.

Kilpailusuorituksessa tanssitaan kaikki omat vakiotanssit tai latinalaistanssit (paitsi muksumixissä ja tanssitähdissä tanssitaan kaikki tanssit). Tanssien välissä kiitetään yleisöä kannustuksesta ja asettaudutaan valmiiksi seuraavaa tanssia varten.  Tanssit tanssitaan aina samassa järjestyksessä. Vakiot: valssi, tango, wieninvalssi, foxtrot, quickstep. Lattarit: samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive. Yksi tanssi kestää noin 1,5 minuuttia.

Mikäli tanssien välissä huomaa kengännauhan auenneen tmv., sen voi korjata parketilla ollessaan. Parin toinen osapuoli nostaa käden ylös ja pitää sitä ylhäällä, kunnes pari on taas valmis tanssimaan. Musiikkia aletaan soittaa vasta, kun käsi on laskettu.

Kierrokset

Jos kilpailuun on ilmoittautunut paljon tanssijoita, ei tanssita suoraan finaalia (7 paria tai alle) vaan käydään ensin karsintakierroksia. 12-13 paria karsitaan semifinaaliin. Lisäksi voi olla vielä 1. kierros (noin 20 paria) ja 2. kierros (noin 40 paria) jne.

Erät

Jos tanssijoita on paljon, saatetaan tanssia useassa erässä: ensin osa tanssijoista tanssii esim. valssin ja heidän tanssittuaan toinen osa tanssijoista tulee tanssimaan oman valssinsa. Erät voivat olla samat (pari tanssii aina esim. erässä 1) tai satunnaisesti sekoitetut (pari tanssii osan tansseista erässä 1 ja osan erässä 2). Kun tanssitaan erissä, parit voivat mennä parketille muussa kuin numerojärjestyksessä. Kuuluttaja kuuluttaa parien numeroita, mistä voi tarkastaa, onko oikeassa paikassa. Erät ilmoitetaan tanssijoille hieman ennen oman sarjan alkua ja ne löytyvät ruudulta tai seinältä läheltä lattiallemenon paikkaa.

Yleisö

Tanssikilpailussa saa ja pitää kannustaa omaa seuraa, suosikkipariaan ja miksei muitakin pareja. Usein kilpailijatkin kannustavat ja onnittelevat toisiaan. Yleisö istuu katsomossa. Isoissa kisoissa on myös tanssiparketin reunalla pöytäpaikkoja, joihin voi ostaa lipun hieman kalliimmalla hinnalla.

Tanssin jälkeen ja palkintojenjako

Suorituksen jälkeen parit poistuvat parketilta. Palkintojenjako on joko heti finaalin jälkeen tai myöhemmin aikataulussa ilmoitetussa kohdassa. Kaikki finaaliparit osallistuvat palkintojenjakoon. Mikäli kisassa on ollut useita kierroksia, aikaisin karsiutuneiden ei tarvitse odottaa palkintojenjakoa, jos eivät muuten halua jäädä seuraamaan kisoja. Palkintojenjaot näkyvät myös aikataulussa.

Palkintojenjaossa kilpailijat asettuvat ”line-uppiin” eli riviin tuomaripöydän eteen. Kuuluttajat kertoo sijoitukset ja tanssijat käyvät kiittämässä yleisöä pari kerrallaan sijoituksen kuultuaan. Mitalisteille ojennetaan mitalit tai pokaalit. Parit asettuvat sijoitusjärjestykseen (tai palkintokorokkeille). Hyviin tapoihin kuuluu onnitella kanssakilpailijoita. Pojat/miehet auttavat tytöt/naiset korokkeelle ja pujottavat mitalit kaulaan (mikäli toimitsija ei tee sitä). Palkitut kilpailijat poseeraavat valokuvaajille ennen seuraavan luokan palkitsemista.

Tulokset on nähtävillä myös kisapaikalla seinällä ja netissä (kilpailukutsussa lisää tietoa, Tulospalvelu http://www.stelnet.fi/).

Numerolapun palautus

Muista palauttaa numerolappu ennen kotiin lähtemistä. Palauttamatta jääneistä numeroista järjestävä seura perii kilpailijalta maksun.

Arvostelu

Kilpatanssi on arvostelulaji. Kukin tuomari painottaa arvosteluaan eri osille.

Tuomari kiinnittää kunkin parin suorituksissa huomiota mm. seuraaviin seikkoihin

  • Tahti ja perusrytmi, pari tanssii tahdissa musiikin kanssa
  • Liikeradat, esim. eteneminen, kaartaminen, kääntyminen sekä nousut ja laskut + lantion liikkeet (lattarit)
  • Vartalolinjat muodostavat tanssiparin kokonaiskuvan liikkeiden suorituksen kaikissa vaiheissa sekä pysähdyksissä
  • Jalkatekniikka, kantapään ja jalkaterän oikean jalkatekniikan, jalkaterien asento ja yhteenvienti, jalkaterän liikkeen hallinta
  • Taiteellinen vaikutelma, tanssillisuus ja tulkinta

Kilpatanssivarusteet

Eri ikäisillä- ja taitoisilla tanssijoilla on erilaiset puvut, tarkista pukusäännöt Tanssiurheiluliiton sivuilta. Huomaa, että pukusäännötkin muuttuvat aika ajoin ja ne kannattaa käydä tarkistamassa uuteen luokkaan siirryttäessä.

Tanssikilpailuissa on tanssitarvikemyyntiä. Suomalaisia ja muita tanssitarvikkeiden nettikauppoja löytyy etsimällä. Oman persoonallisen kisapuvun voi myös teettää ompelijalla. Valmentajalta ja muilta tanssijoilta voi kysyä suosituksia ompelijoista.

Käytettynä tanssivarusteita voi hankkia kilpailuista, niissä usein on myynnissä monenlaisia vaatteita ja kenkiä. Sosiaalisessa mediassa käydään myös käytetyistä vaatteista kauppaa: katso esim. Facebookin ryhmät ’Kilpatanssi’ ja ’Tanssivaattеet-kengät-ja tarvikkeet käytetyt ja uudet’. Oman seuran pareilta voi kysellä ja seuran Facebook-ryhmään kannattaa laittaa ostoilmoituksia, puuttuvat tarvikkeet saattavat löytyä lähempää ja nopeampaa kuin arvaatkaan.

Hyvä kilpailupuku ei välttämättä ole se kallein, näyttävin tai trendikkäin. Tanssijalle täydellisesti sopiva puku voi löytyä käytettynä tai muuten edullisesti, tärkeää on että puku istuu hyvin ja sopii kantajalleen. Näytä aina puku valmentajalle, ennen kuin teet ostopäätöksen. Tämä on erityisen tärkeää poikien frakin kohdalla, älä osta frakkia ilman että valmentaja on nähnyt sen!

Pääsylippujen myynti

Parien ilmoittautuminen

Kahvion herkkuja

Tanssiseura DanceLine Ry

Viinikankatu 45, 33800 Tampere

Tietosuojaseloste (pdf)

Seuraa meitä somessa